Waarom je juist moet bewegen als je door je rug bent gegaan

Vele mensen hebben er last van of hebben het weleens gehad, pijn in de lage rug. Deze pijn kan ineens ontstaan maar kan er ook langzaam insluipen. In beide gevallen spreekt men van spit of lumbago, ook wel door de rug gaan genoemd. De oorzaak zit vaak in een verkeerde beweging/houding maar kan ook door langdurige overbelasting ontstaan. Hoe ga je om met deze blessure?

 

Spit is een blessure aan de tussenwervelschijven. Dit zijn de kussens tussen de wervels in de rug. Doordat er een blessure zit in één van de tussenwervelschijven gaan de lage rugspieren zich hevig aanspannen als een soort verdediging. Deze hevige spierspanning is niet de oorzaak van de rugpijn maar een gevolg om erger te voorkomen. Dit zijn de mogelijke symptomen van spit:

  • Heftige pijn in de lage rug
  • Stijf gevoel in de lage rug
  • Bewegingsbeperking in de lage rug
  • Uitstralende pijn in billen en benen
  • Pijn in lage rug, bij bukken en draaien
  • Pijn bij langdurig zitten

 

Ben je door je rug gegaan? Dan hersteld het lichaam dit zelf. Maar je kan je eigen lichaam zeker helpen om het herstelproces te bevorderen. Door gematigd te blijven bewegen komt de doorbloeding op gang en is het herstelproces optimaal. Een juiste zithouding is ook heel belangrijk om de natuurlijke kromming in de rug te houden. Bij het blijven bewegen tijdens het herstel is het van belang dat de rug niet weer overbelast wordt. Wandelen en rekken bij het opstaan zijn goede beweegvormen om van spit te herstellen.

 

Ben jij door je rug gegaan en wil je het herstelproces bevorderen? Kom dan juist even trainen. Het zal een andere training zijn dan dat je gewend bent. Maar door te blijven bewegen zal je juist sneller herstellen!

Neem ook een kijkje bij onze andere blogs!

Laat hier jouw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!