Het bereiken van je optimale gewicht

Wat zijn de richtlijnen om richting je streefgewicht te werken voor gewichtsverlies?

Voor veel mensen is een lichamelijke doelstelling om een bepaald lichaamsgewicht te bereiken. Vaak is dit gewicht verliezen, oftewel afvallen. Deze doelstelling kan verschillende redenen hebben, van uiterlijk vertoon tot gezondheidsredenen en van beter in je vel zitten tot op gewicht zijn voor een sportwedstrijd. 

Maar hoe werk je nou het beste naar jouw streefgewicht toe?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, vasten en crashdiëten zorgen zeker voor gewichtsverlies. Alleen het verloren gewicht bestaat met name uit vetvrije massa en dat is juist het gewicht wat je graag wilt behouden. Denk hierbij aan spiermassa en vocht. Omdat het verloren gewicht veel water bevat gaat er ook behoorlijk wat eiwit verloren. Verder zie je bij de meeste diëten ook een verlaagde koolhydraat inname. Hierdoor raakt het lichaam uitgeput en bevordert het de sportprestaties niet.

Wat dan wel? 

Maar welke methode zorgt voor een optimaal gewichtsverlies? Onder het begrip ‘optimaal gewichtsverlies’ verstaan wij eigenlijk, het verminderen van vetmassa en vergroten van vetvrije massa. Een verstandige aanpak hierin is een matig dieet te combineren met een hogere dagelijkse verbranding d.m.v. meer beweging. Gewichtsverlies van 0,5kg tot 1kg per week is hierin het advies, meer kilo’s per week zorgt ook voor verlies van vetvrije massa. 

Een verlaging van de calorie-inname met zo’n 200 tot 500 per dag in combinatie met een trainingsprogramma zal het gewicht wekelijks met ongeveer 0,5kg laten afnemen. Een kracht- en duurtrainingsprogramma zal helpen om vetvrije massa te laten toenemen (d.m.v. krachttraining) en de vetmassa laten afnemen (d.m.v. duurtraining). 

Tot slot is een uitgebalanceerde voeding een pre om te zorgen dat je alle nodige macro’s (koolhydraten, vetten en eiwitten) en micro’s (vitamines en mineralen) binnen te krijgt. Heb jij hulp nodig bij bijvoorbeeld een voedingsschema, een trainingsprogramma of een combinatie van beide? Stel je vraag aan ons en wij helpen je graag. Succes!

Neem ook een kijkje bij onze andere blogs!