Magnesium belangrijk voor spierherstel

Micronutriënt magnesium zorgt voor veel processen in het lichaam waar de spieren baat bij hebben.

Binnen de voedingsleer bestaan er macronutriënten (vetten, koolhydraten, eiwitten) en micronutriënten (vitamines en mineralen). Magnesium (Mg) valt onder de mineralen en is dus een micronutriënt, deze mineraal is in kleine hoeveelheid nodig in het lichaam, maar heel belangrijk voor veel processen.

Wat is de functie van magnesium (Mg)?

Magnesium (Mg) is nodig voor de vorming van botten en spieren. Verder helpt het bij de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten, bij de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Essentieel dus in combinatie met sporten en/of bewegen!

Hoeveelheid magnesium (Mg)

Door middel van diverse voedingsmiddelen kan je magnesium (Mg) binnenkrijgen. Deze mineraal zit in groente, melk en melkproducten, volkoren producten, noten en vlees. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid ligt voor een man op de 350 milligram en voor een vrouw op de 300 milligram. Voor sporters wordt een hogere hoeveelheid magnesium (Mg) aanbevolen omdat deze mineraal deels verloren gaat bij het zweten. Voor mannen komt de aanbevolen hoeveelheid dan op 450 milligram en voor vrouwen op 350 milligram.  

Sporten en magnesium (Mg)

Zoals hierboven al beschreven heeft het mineraal magnesium (Mg) allerlei functies die in combinatie met sport belangrijk zijn. Het één kan zelfs niet bestaan zonder het andere. Heb jij na een training wat spierkramp en/of stijfheid? Dan kan magnesium (Mg) helpen. Probeer jouw dagelijkse dosis met name uit verse producten te halen. De supplementen die je tegenwoordig veel ziet kunnen voor een te hoge hoeveelheid zorgen. Dit zorgt voor een mindere stoelgang. Wil je toch supplementen proberen? Laat je dan altijd goed informeren!

Producten en de hoeveelheid magnesium (Mg) per portie:

Spinazie                                  245 miligram

Donkere chocolade                95 miligram

Zwarte bonen                         60 miligram

Avocado                                 58 miligram

Yoghurt                                   50 miligram

Banaan                                   32 miligram

Zo zie je dat er in diverse producten al een behoorlijke hoeveelheid magnesium zit. Heb jij vragen over voeding en/of jouw voedingspatroon? Laat het ons weten via onderstaande button.

Neem ook een kijkje bij onze andere blogs!​