De belangen van voldoende slaap

 

We weten eigenlijk allemaal wel dat goed slapen ontzettend belangrijk is voor een goede gezondheid. Wanneer jij goed geslapen hebt zorgt dit ervoor dat je de dag vol energie kunt doorkomen en dat voelt natuurlijk goed. 

 

Maar waarom is goed slapen nou precies zo belangrijk? We zetten een aantal redenen voor je op een rijtje! 
  • Fysiek en mentaal herstel, tijdens onze slaap herstelt ons lichaam zich en laden we als het ware onze batterij weer op. Dit gebeurt door een aantal processen in het lichaam. De hersenen activeren een hormoon dat weefselgroei stimuleert. Hierdoor herstellen bijvoorbeeld overbelaste spieren. Een goede slaap zorgt er ook voor dat we beter om kunnen gaan met stress en hoe minder de stress, hoe beter de gezondheid!
  • Betere concentratie, wanneer je een goede nachtrust achter de rug hebt zorgt dit ervoor dat je scherper bent en je jezelf beter kunt concentreren gedurende de dag. Daarom wordt er ook altijd zo op gehamerd dat je voor een belangrijk examen of bijvoorbeeld een sportprestatie goed je nachtrust moet pakken.
  • Betere controle over je gewicht, Dr. Eve van Caunter van de universiteit van Chigago voerde verschillende studies uit waaruit blijkt dat kort slapen zorgt voor een verminderde controle over het eetgedrag. De hormonen leptine en ghreline zijn verantwoordelijk hiervoor. De concentratie leptine in het bloed verhoogt als je hebt gegeten waardoor je een verzadigd gevoel krijgt. Het hormoon ghreline werkt precies andersom. Als je te weinig eet, neemt de hoeveelheid greline in ons bloed juist toe, waardoor je meer neiging krijgt om te eten. Bij een (structureel) slaaptekort is de hoeveelheid leptine verlaagd waardoor we dus door kunnen blijven eten. 
  • Minder vaak ziek, uit onderzoeken is gebleken dat wanneer je structureel niet genoeg slaapt je sneller vatbaar bent voor alledaagse ziektemakers zoals verkoudheid of de griep. Een goede hoeveelheid slaap heeft een directe invloed op het immuunsysteem. 

 

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer voordelen op te noemen. Slaap jij voldoende? Top! Heb jij vaak nachten dat je ligt te piekeren of slecht inslaap komt? Hier voor jou een aantal tips; 

 

→ Regelmatig sporten helpt je goed te slapen. Let op, doe dit alleen niet nét voor het slapengaan. Sporten zorgt namelijk voor een verhoogde alertheid waardoor het juist moeilijker kan zijn om inslaap te vallen.

→ Zorg ervoor dat je kamer donker is.

→ Beperk alcohol en cafeïne, hoewel je wellicht het idee hebt dat na een (paar) glaasjes alcohol beter inslaap valt zorgt dit er niet voor dat je in je diepe slaap komt. En juist je diepe slaap zorgt voor een goed herstel. 

→ Vermijd je telefoon/tablet of ander beeldscherm minimaal een uur voor je naar bed gaat, pak eerder een boek dit zorgt voor ontspanning. 

→ Zorg voor een frisse en goed geventileerde slaapkamer. Qua temperatuur is +- 15 graden de meest ideale slaaptemperatuur. 

Welterusten! 

Blog