Eiwitinname en prestaties

Binnen de voedingswaarde van producten kennen wij drie grote voedingsstoffen; namelijk vetten, koolhydraten en eiwitten. Deze voedingsstoffen worden ook wel de macronutriënten genoemd, oftewel macro’s. Ieder van deze heeft zijn eigen functie in het lichaam. In deze blog wordt de macro ‘eiwit’ toegelicht in combinatie met het leveren van sportprestaties.

Definitie eiwit

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Een eiwit bestaat uit meerdere aminozuren, waarvan er 20 zijn. 12 van deze aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken, de overige 8 dienen via voeding te worden geconsumeerd. Bij onvoldoende eiwitinname kan het weefsel dat eiwitten nodig heeft niet in stand worden gehouden waardoor je dus een afbraak van lichaamsweefsel (spiermassa) krijgt. Dit maakt eiwitten essentieel voor de groei en ontwikkeling van lichaamsweefsel, dus ook spiermassa. Los van de manier van trainen en/of bewegen heeft je lichaam dus eiwitten nodig voor de aanmaak van spiermassa. Kortom, ze zijn dus van essentieel belang voor iedereen!

Eiwitbehoefte per dag

Hoeveel gram eiwit heb jij per dag nodig om richting jouw doelstelling te werken? Dit wordt bepaald door de sport die beoefend wordt en door het lichaamsgewicht. In de basis heeft het menselijk lichaam dagelijks 0,8 gram eiwit nodig per kilo lichaamsgewicht. Beoefen jij nog een sport? Dan ligt dit getal hoger. Voor duursporters is het advies 1,2 tot 1,6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te consumeren. Voor krachtsporters is dit zelfs 1,6 tot 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. De duursporter heeft een grotere behoefte aan eiwitten voor extra brandstof. De krachtsporter heeft eiwitten nodig voor de ontwikkeling en het herstel van de spieren. 

Let op! Een te hoge eiwitinname kan echter gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Moment van eiwitinname

Er zijn diverse voedingsproducten die eiwitten bevatten. Denk hierbij aan vlees, vis, gevogelte, melkproducten en eieren. Verder bestaan er ook eiwitsupplementen om deze macro binnen te krijgen. Maar wanneer is het nuttigen van eiwitten belangrijk? Over de hele dag eiwitten nuttigen, met als uiteindelijk doel de hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen die voor jou van toepassing zijn, is het belangrijkste. Onderzoek toont aan dat het in innemen van eiwitten kort na je training (30 tot 60 minuten) een gunstig effect heeft. Het zorgt ervoor dat je beschadigde spieren de nodige bouwstoffen (aminozuren) krijgen om zo optimaal mogelijk te herstellen.

 

Wil jij meer weten over deze macro? Of meer willen weten over de andere macro’s die op jouw leefstijl van toepassing zijn. Neem contact met ons op en wij helpen jou graag! 🙂 

Eiwit shake