Blessurepreventie door een goede core

 

Wat is precies de core? Welke spieren omvatten de core? En hoe helpt een sterke core bij blessurepreventie? Deze vragen worden allemaal besproken in deze blog. Wij hopen dat je na het lezen een goed beeld hebt!

 

De core is het spierkorset van het lichaam

Op de vraag ‘wat is precies de core’ horen wij vaak dat het de buikspieren betreft. Deels klopt dit maar de core omvat meer dan de buikspieren. Een klein stukje anatomische theorie: Ons lichaam heeft twee structuren, een passieve en een actieve structuur. De botten en het bindweefsel zijn onderdeel van de passieve structuur. De spieren horen bij de actieve structuur. Beide structuren zorgen voor de core. Het grote verschil is dat we passieve structuren (botten en bindweefsel) niet kunnen trainen en de actieve structuren (spieren) wel.

→ Welke spieren helpen bij het trainen van de core?

Spieren kunnen we ook onderverdelen, we kennen:

  • De oppervlakkige spieren

De oppervlakkige spieren zijn de grotere spieren die vastzitten op de lage rug. Denk aan de brede rug spier, de bilspieren, de schuine buikspieren, de nekspieren en de spieren die ervoor zorgen dat de wervelkolom voor- en achterover kan buigen. Door deze spieren aan te spannen ontstaat er meer stevigheid in het bekken en de wervelkolom. Dit is niet de core, maar deze spieren versterken de core wel.

  • De dieper gelegen spieren (ofwel de core)

Dit zijn vier wat minder bekende spieren, te weten:

  • Bekkenbodemspieren (onderkant)
  • Middenrif (bovenkant),
  • Multifidus (achterkant)
  • Transversus (voorkant)
Samenwerking van deze spieren

Deze vier spieren vormen samen het spierkorset. Aan iedere kant zit één spier en de samenwerking van deze spieren is van groot belang. Als deze spieren tegelijkertijd aanspannen en dezelfde kracht leveren ontstaat er stabiliteit, maar doet één van deze spieren niet mee, ontstaat er een gat in het spierkorset. Er is dan is er geen stabiliteit wat vaak resulteert in blessures.

Een goede samenwerking van al deze spieren zorgt voor veel stabiliteit in de romp. Dit helpt jou niet alleen in tijdens het sporten, maar gedurende de hele dag bij heel veel bewegingen. Hoe vaak hoor je wel niet dat iemand bij de meest simpele beweging door zijn rug is gegaan. Dit komt puur door het niet op tijd of juist aanspannen van de core.

Erg belangrijk dus om in je training ook aandacht te besteden aan het versterken van deze (wat minder bekende) vier spieren. Zo zorg je voor stabiliteit en helpt het bij de blessurepreventie. Hoe je dat doet leren wij van PTF by Bas jou graag

blessurepreventie

Neem ook een kijkje bij onze andere blogs!