Fitness en zwangerschap, kan dit samen? 

Er heerst helaas nog steeds een taboe op sporten tijdens de zwangerschap. Veel zwangere vrouwen denken onterecht dat blijven sporten nadelig is voor de baby. Maar blijven sporten tijdens je zwangerschap heeft juist talloze voordelen voor de mama én de baby.

Wanneer je erachter komt dat je zwanger bent ben je overdondert door blijdschap. Je wilt er dan ook alles aan doen om jezelf en je baby zo goed mogelijk te verzorgen. En daar hoort bewegen ook bij. Veel mensen denken dat, zodra je erachter komt dat je zwanger bent, je moet stoppen met fitness. Dit is niet waar! Er zijn wel wat aanpassingen nodig, maar door spierversterkende oefeningen te doen zorg je ervoor dat je fitter je zwangerschap doorkomt. Ook helpt het bij het herstel na je bevalling.

Maar wat voor voordelen heeft sporten tijdens je zwangerschap dan nog meer?

♥Vermindert onder andere de kans op bekkenbodem problemen of een diastase (wijking van de buikspieren) die niet meer goed heelt.

♥ Je conditie en immuunsysteem verbetert

♥Minder last van zwangerschapskwalen zoals misselijkheid, vermoeidheid, lage rugklachten etc.

♥ Het vermindert de kans op overmatige gewichtstoename tijdens je zwangerschap

♥Minder humeurig, tijdens het sporten wordt onder andere het stofje Endorfine aangemaakt. Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel.

♥ Het herstel van je lichaam na de bevalling zal sneller zijn met een fit lichaam. Ook zal je makkelijker ‘back in shape’ raken

Houd wel rekening met het volgende!

Hoewel je dus prima kunt sporten tijdens je zwangerschap zijn er een aantal punten waar je als zwangere vrouw rekening mee moet houden. Tijdens de zwangerschap zijn je gewrichten minder stabiel, je lichaam kan veel vocht gaan vasthouden, je wordt sneller moe en je kunt last hebben van misselijkheid. Hierdoor zullen er dus een aantal aanpassingen gedaan moeten worden. Hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe meer aanpassingen er wellicht nodig zullen zijn. Hier kan een personal trainer (die gespecialiseerd is in pre- en postnatale fitness) je goed bij helpen. Hij of zij weet precies welke oefeningen je wel kunt doen en nog belangrijker, welke je absoluut niet mag doen. Ook weet hij of zij hoe je moet ademhalen tijdens de oefeningen en wordt er gelet op je houding.

Na je zwangerschap weer beginnen met trainen? Laat jezelf eerst controleren door een bekkenfysio, ook als je geen klachten ervaart. Je kan het advies van je bekkenfysio vervolgens met je trainer bespreken zodat hij/zij op de hoogte is en zo de oefeningen kan aanpassen.

Wanneer mag je weer trainen?

Zonder complicaties kun je na 6 weken weer langzaam beginnen met trainen. Bij een keizerstede na 8 tot 10 weken. Onthoud dat je lichaam nog herstellende is en dat het belangrijkste is om te luisteren naar je lichaam. Zorg dat je het rustig opbouwt, beginnen met lichaamsgewicht of lichte dumbbells/elastieken. Rust is ontzettend belangrijk!

https://ptf-by-bas.nl/zwangerschapsfitness/