De belangen van een goede warming-up

 

De training dient te beginnen met een warming-up, maar waarom is die warming-up nou zo belangrijk? We leggen het je graag uit! 

De warming-up bestaat uit meerdere fases en kan sport specifiek wel 30 minuten duren. Hierbij maken wij onderscheid in de algemene en specifieke opwarming. Binnen de algemene opwarming doe je aspecifieke oefening zoals bijvoorbeeld fietsen en lopen. Bij de specifieke opwarming bereid je je voor op de betreffende prestatievorm die geleverd moet worden, denk hierbij aan de aanloop en versnelling bij ver- en/of hoogspringen. De warming-up wordt dus gebruikt als voorbereiding op de sportprestatie. 

Maar wat gebeurt er nou precies in het lichaam tijdens dit proces? 

  • De warming up activeert de bloedsomloop en verhoogt de lichaamstemperatuur. Door dit proces zal er sneller en beter zuurstof afgegeven kunnen worden aan de spieren voor een betere prestatie. Verder zal er ook minder snel verzuring optreden.

  • De zenuwprocessen worden geoptimaliseerd, zo kunnen er bij maximale inspanning meerdere spiervezels aan het werk gezet worden. Dit geldt voor kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Bij een optimale zenuwwerking komt ook de alertheid ten goede wat voor coördinatie oefeningen een positief effect heeft.

  • Een goede opwarming zorgt voor een kleinere kans op het oplopen van blessures, vooral bij plotselinge en snelle bewegingen kunnen de spieren dit beter opvangen met een goede warming up. 

  • Een goede opwarming bevordert de lenigheid. Hierdoor kan er een grotere bewegingsuitslag gehaald worden bij de oefeningen. 

Hoelang moet mijn warming up duren? 

De warming-up moet minimaal 5 minuten duren om het sympatisch zenuwstelsel te activeren. Deze tijd heeft het lichaam nodig om bovenstaande processen in werking te zetten. Duurt de warming-up korter dan is het lichaam nog in het parasympatisch zenuwstelsel actief, hiermee functioneert het lichaam nog niet in optimale vorm voor een sportprestatie. Zo is een gemiddelde activiteit, bijvoorbeeld fietsen naar een supermarkt, vaak te kort om het sympatisch zenuwstelsel in werking te zetten. 

Een warming-up is dus ontzettend belangrijk binnen de training. Niet alleen om blessures te voorkomen, maar juist om het maximale uit jouw training te halen. 

Hulp nodig bij een optimaal trainingsprogramma inclusief warming-up? Stuur ons een bericht en wij helpen jou graag bij jouw doelstelling.

warming-up

Neem ook een kijkje bij onze andere blogs!