Afvallen met niets doen 

 
Ons zittende bestaan 

Afgelopen jaren leiden we steeds meer een zittend bestaan. Veel van ons hebben een zittend beroep én zijn veel tijd achter de computer of voor de TV te vinden. En dat terwijl bewegen een super belangrijke factor is voor een gezond gewicht. Waar we naar verwijzen in de titel van de blog is geen sprookje maar gewoon wetenschap, afvallen met niets doen, hoe dan? Lees even verder:

Overgewicht

Overgewicht is een gevolg van een positieve energiebalans, dit wil zeggen dat er meer calorieën geconsumeerd worden dan verbruikt. Het tegenoverstelde is een negatieve energiebalans, waarbij de consumptie lager ligt dan het verbruik. Om gewichtsverlies te realiseren zijn er twee mogelijkheden. Eén daarvan is de energieopname door voeding te beperken. De andere mogelijkheid is het dagelijks verbruik te verhogen door meer te bewegen.

De invloed op overgewicht, door alleen te bewegen, is heel weinig. Ongeveer 60 a 80% van de calorieën verbruik je alleen al als je lichaam in rust is, dus op de momenten dat je op de bank ligt of TV kijkt. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je ruststofwisseling omhoog gaat, de overtollige kilo’s kun je bijna ongemerkt laten verdwijnen!

Hoe zorg je voor een boost van je rust stofwisseling? 

Bij bewegen wordt energie verbruikt. Stel, je consumeert dagelijks 500 calorieën minder en door te bewegen/sporten verbruik je ook nog eens 300 calorieën, dan ontstaat er een verschil van 800 calorieën. Dat is zo’n 5600 calorieën op weekbasis, wat dan weer bijna 1 kilo gewichtsverlies betekent.

Door intensiever te gaan bewegen/sporten zal de samenstelling van het lichaam veranderen. Door krachttraining te doen wordt er spiermassa opgebouwd. Spiermassa heeft een hogere energiebehoefte dan vetmassa, waardoor de dagelijkse stofwisseling in rust omhooggaat. Omdat de ruststofwisseling dus voor 60 tot 80 % bepalend is voor het verbruik per dag is dit een goede manier om van de overtollige kilo’s af te komen. Uit onderzoek is gebleken dat door 2 kilo meer spiermassa de dagelijkse energiebehoefte 500 calorieën hoger is.

Op termijn kan bewegen/sporten dus grote voordelen hebben voor het verliezen van de overtollige kilo’s. De energie die gevraagd wordt door de spieren in het lichaam is hoger dan van vet. Hierdoor wordt er makkelijker een negatieve energiebalans gecreëerd. Doe wekelijks 2 tot 3 keer aan krachttraining en zet dit hele proces in werking.

De aanhouder wint!
Hulp nodig bij het afvallen? Wij helpen je graag op het gebied van voeding en training. Vraag jouw gratis proefles/intake aan.