Cardiotraining of Krachttraining

Wat is het verschil? Welke trainingsvorm is beter? In deze blog omschrijving wij het effect van de 2 trainingsvormen op verschillende factoren in het lichaam.

De één doet alleen aan krachttraining de ander alleen aan cardiotraining en een enkeling doet een combinatie van beiden. Maar wat doet welke vorm van training met het lichaam? In deze blog wordt er naar meerdere factoren gekeken, waaronder de verandering in lichaamssamenstelling (vet% en spier%) maar ook naar andere processen die in het lichaam plaatsvinden (bloeddruk en stofwisseling).

Lichaamssamenstelling

Om te beginnen met de veranderingen in de lichaamssamenstelling worden dit punt in de volgende 4 factoren opgesplitst; vetpercentage, vetvrije massa, kracht en botdichtheid. Wat doet de betreffende trainingsvorm met het lichaam? 

Vetvrije massa en kracht

De grootste verschillen tussen cardio- en krachttraining zal je zien in de hoeveelheid vet vrije massa en de kracht in het lichaam. Doe jij aan cardio dan zal de hoeveelheid vetvrije massa en kracht zo goed als gelijk blijven. Bij krachttraining zullen beide punten toenemen, de spieren worden groter en sterker en zorgen voor meer kracht en meer vetvrije massa. 

Vetpercentage en botdichtheid

Maar de andere 2 factoren, vetpercentage en botdichtheid scoren op beide trainingsvormen goed. Het verlagen van het vetpercentage is voor velen een doelstelling. Dus om je vetpercentage te verlagen zijn beide training goed om te doen. Daarnaast zal de botdichtheid toenemen. Oftewel minder lichaamsvet en sterkere botten!

 

Cardiotraining

Krachttraining

Vetpercentage

– –

Vetvrije massa

<->

+ +

Kracht

<->

+ + +

Botdichtheid

+ +

+ +

+  Toename in deze factor                                              

– Afname in deze factor                                                                                               

<-> Er veranderd niets

 

Lichaamsprocessen

Verder zijn er nog diverse processen die plaatsvinden in het menselijk lichaam. Deze processen zijn niet zichtbaar aan de buitenkant, maar wel degelijk belangrijk voor het lichaam. Dit zijn de volgende processen; cholesterol, rusthartslag & hartfrequentie, bloeddruk, VO2 max en het basaalmetabolisme. Kracht- en/of cardiotraining hebben zo hun invloed hierop. Wat gebeurt er in het lichaam met deze processen?

Cholesterol

Allereerst het cholesterolgehalte in het lichaam. Hierin zijn er twee soorten, namelijk het HDL-cholesterol (goede soort) en het LDL-cholesterol (slechte soort). Zowel cardio als krachttraining zorgt ervoor dat je bloeddruk omlaag gaat en de verhouding tussen het goede en het slechte cholesterol verbetert.  

Hart

Verder als er wordt gekeken naar het hart maakt men onderscheid in de volgende factoren: rusthartslag, slagvolume en boven- en onderdruk. Bij cardiotraining neemt de rusthartslag af waardoor automatisch het slagvolume toeneemt. Dit betekent dat het hart minder hartslagen nodig heeft om het lichaam van bloed te voorzien. Als je dat vergelijkt met krachttraining is er in beide factoren geen verschil te zien. In tegenstelling tot de rusthartslag en slagvolume nemen bij zowel cardio- als krachttraining de boven—en onderdruk af, hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af.

Longen

Tot slot de invloed van training op de longen. Bij cardiotraining verbeterd de VO2 max flink, dit is de belangrijkste graadmeter voor het meten van je conditie. Terwijl deze bij krachttraining maar een klein beetje toeneemt. Verder zorgen beide trainingsvormen voor een betere duurprestatie.

 

Cardiotraining

Krachttraining

HDL

+

+

LDL

Rusthartslag

– –

<->

Slagvolume

+ +

<->

Bovendruk (bloeddruk)

Onderdruk (bloedruk)

VO2 Max

+ + +

+

Duurprestaties

+ + +

+ +

Basaalmetabolisme

+

+ +

+  Toename in deze factor                                                

– Afname in deze factor                                                                                              

<-> Er veranderd niets

Uiteindelijk is elke vorm van beweging goed voor het lichaam. Wil je sportiever worden? Zoek iets wat je leuk vindt om te doen, zodat je het gemakkelijker kan volhouden. Wil je hulp bij het opstellen van een kracht- of cardioschema? Of een combinatie van beiden? Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder!

Krachttraining
Cardiotraining