Een juiste mindset hebben tijdens het afvallen.  Hoe belangrijk is dat? 

 

De ultieme sleutel tot succes. Je zou het kunnen vertalen naar ‘de knop omzetten’. Klinkt makkelijk maar voor vele is dit ontzettend lastig. Toch is het hebben van de juiste mindset ontzettend belangrijk bij het behalen van je doelen, welke doelen dat ook mogen zijn. 

Moeilijker dan de meeste mensen denken.. 

Maar wat maakt het nou zo lastig? Veel mensen denken dat door simpelweg te gaan sporten en diëten je de kilo’s wel kwijtraakt. Dat klopt ook wel enigszins, alleen hoor je dan vervolgens vaak dat mensen toch na enige tijd weer terugvallen in hun oude gewoontes. Met als gevolg, de kilo’s er weer aan.. Uit onderzoek is gebleken dat mensen er gemiddeld 66 dagen over doen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Gedurende deze dagen is het belangrijk om elke dag bewust bezig te zijn met jouw nieuwe gewoonte(s). Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn, dat wanneer je doel is om meer te gaan sporten je persé elke dag moet sporten. Maar je wel bewust te zijn van de keuzes die je maakt. Want wat voor impact heeft de (ongezonde) keuze die ik vandaag maak op mijn training van morgen? 

Meerdere factoren zijn belangrijk bij het afvalproces

Een gezonde leefstijl is dus niet alleen wat je eet of hoeveel je beweegt. Het is ook hoe je over jezelf denkt, hoe je omgaat met tegenslagen, met wie je jezelf omringt en hoeveel tijd je jezelf gunt. Stel geen onmogelijke doelen voor jezelf en neem de tijd. Zoek de juiste balans en structuur en probeer er zo achter te komen wat voor jou werkt. Want wat voor de een heel makkelijk is, is voor de ander weer ontzettend moeilijk. Hier moet jij een weg in zien te vinden en dit kost tijd. Dus geef niet op als het niet meteen lukt of je niet helemaal tevreden bent met het resultaat. Blijf consistent, heb geduld en blijf elke dag een stap vooruitzetten. 

 

Hier een aantal tips! 

  • Stel je gezondheid voorop en staar je niet blind op de weegschaal. Wanneer jij gezonde eetgewoontes voor jezelf creëert, je voldoende beweegt en af en toe gewoon geniet van je favoriete snack gaan die kilo’s vanzelf naar beneden.
  • De 80/20 regel; 80% van de tijd voorzie je jouw lichaam met gezond eten en sporten en 20% van de tijd mag je jezelf gewoon verwennen met jouw favoriete snack(s). Zo creëer je een gezonde balans voor jezelf en kun je dus gewoon genieten van je biertje/wijntje/pizza of wat je dan ook lekker vindt. 
  • Voel je niet schuldig als je dan toch één of twee slechte dagen hebt gehad, er is echt niks aan de hand als je een keer te veel hebt gegeten. Je pakt het de gewoon de volgende dag weer op. Geniet dus gewoon van je paasbrunch en die lekkere paaseitjes.
  • Doe het voor jezelf en voor niemand anders. Het belangrijkste is dat jij lekker in je vel zit en je een gezond lichaam hebt. Probeer je niet gek te laten maken door alle fitgirls en fitboys op het internet. Het gaat om jouw lijf en hoe jij je daarbij voelt. 
  • Honger jezelf niet uit, je lichaam is je motor en heeft dus energie nodig. Wanneer jij niet voldoende energie binnenkrijgt, hoe moet je je dan focussen op je doelen? Luister naar je lichaam en verwaarloos het niet. Je hebt er immers maar één, dus zorg daar goed voor!
  • Stel telkens kleine doelen voor jezelf, deze zal je makkelijker behalen waardoor je weer gemotiveerd raakt voor het volgende doel.
  • Vraag om hulp als je het even niet weet of als je het moeilijk hebt. We zijn allemaal mensen.

Blog