Foamrollen, hoe en waarom?

Tegenwoordig zie je in alle sportscholen wel een foamroller liggen. Dit is de schuimachtige koker/rol met een gehobbelde structuur aan de buitenkant en vaak in verschillende maten en kleuren aanwezig. Maar wat kan je hier nu mee? Waar dient het voor? En moet jij nu ook gaan foamrollen?

 

Self Myofascial Release (SMR)

SMR is een manier om spieren (myo) en bindweefsel (fascial) te ontspannen. Dit is iets wat vaak bij een fysio- en sportmassage wordt gedaan. Maar door middel van de foamroller kan je dit ook bij jezelf toepassen. Foamrollen doe je op de diverse triggerpoints in de overactieve spieren. Triggerpoints zijn spierknopen of wel verhardingen in de spier. Door met de foamroller over een triggerpoint te rollen wordt de verharding los gemasseerd, waardoor de spier zich meer gaat ontspannen.

 

Triggerpoints (spierknopen)

Zoals hierboven al beschreven zijn triggerpoints verhardingen in de spier. Ze ontstaan wanneer een spier op een onprettige manier wordt gebruikt. Denk hierbij aan verkeerd tillen, te lang in dezelfde houden zitten/werken of door een onverwachte beweging. Teveel knopen in dezelfde spier zorgt voor een beperkte mobiliteit oftewel een kleinere range of motion (lenigheid). Neem als voorbeeld mensen die veel zittend werk verrichten. Vaak zie je dat de nek en schouders naar voren gaan staan wat ervoor zorgt dat de armen niet meer volledig boven het lichaam geheven kunnen worden. Omdat de overactieve spieren te strak gespannen staan, waardoor bepaalde gewrichten worden beperkt, in dit geval de schouders.

 

Foamrollen

Het foamrollen van diverse spier- en bindweefsel gebieden hebben meerdere voordelen. Zo zorgt het rollen voor een betere doorbloeding, een betere afvoer van afvalstoffen, het verminderen van spierpijn, pijnvermindering en het vergroot je range of motion (lenigheid). Een ander voordeel van foamrollen is dat je het zelf kan toepassen en daardoor dus ook vaker kan doen dan bij de fysiotherapeut of sportmasseur.

 

Hoe pas je het foamrollen bij jezelf toe?

Foamrollers zijn er in diverse maten. De grotere foamrollen worden gebruikt bij de grotere lichaamsregio’s. Wil je wat preciezer te werk gaan, dan heb je kleinere foamrollers of massageballen. Het is belangrijk de druk geleidelijk aan op te voeren en niet door je eigen pijngrens heen te gaan. Zoek met de foamrol of een massagebal een gevoelige plek op in de spier en rol hier een paar keer overheen of houd hem even vast op deze plek. Uiteindelijk zal je merken dat de spier zich gaat ontspannen en de pijn minder wordt.

 

Heb jij vragen met betrekking tot het foamrollen of wil je weten hoe je een bepaalde lichaamsregio of spiergroep kan foamrollen? Laat het ons weten en wij helpen jou hiermee.